miercuri, martie 28, 2007

La urma urmei, si maine este o zi...


Desi unii sunt de parere ca e mai bine sa "nu lasi pe maine ce poti face astazi", exista si voci care sustin ca " la urma urmei, si maine e o zi...". Vocea care a dat nastere acestei sintagme intrate adanc in constiinta multora dintre noi, este Scarlett O'Hara, personajul principal al romanului "Pe aripile vantului" (Gone with the wind) scris de Margaret Mitchell. Acest roman i-a adus autoarei, in 1937, premiul Pulitzer. Criticii si istoricii apreciaza ca romanul reprezinta un puternic angajament ideologic fata de cauza Confederatiei Americane si ca prezinta o viziune romantata a culturii antebelice din Sudul Americii. Cartea cuprinde o descriere vie a caderii Atlantei din 1864 si a dezastrelor cauzate de razboi si denota preocuparea scriitoarei pentru cercetarea istorica. Insa "Pe aripile vantului" nu este un roman de razboi, ci unul care imbina maestral durerea razboiului cu pasiunea dragostei. Imaginea lui Scarlett O'Hara este dominanta. Femeie puternica, obisnuita sa aiba totul, Scarlett reuseste intr-o lume plina de suferinta, de saracie si deznadejde. Desi apare ca o femeie diabolica, imorala, gata de orice pentru a-si atinge planurile de imbogatire, Scarlett este totusi umana. Ochii verzi, scanteietori, se lumineaza doar in fata dragostei. La urma urmei, Scarlett e o fetita obisnuita sa capaete si luna de pe cer, iar cand aceasta ii scapa, e capabila de orice pentru a o recupera. Pentru Scarlett, luna e Ashley, marea ei dragoste din adolescenta, pe care o pierde in favoarea lui Melany, o femei cu trup de fetita, incomparabila din punct de vedere a atu-urilor femeiesti cu frumoasa Scarlett. Orbita de pasiunea pentru Ashley, Scarlett nu vede adevarata dragoste, atunci cand il intalneste pe Rhett Butler, omonimul sau masculin. Desi sunt la fel, facuti parca unul pentru celalalt, orgoliul ii departe. Dragostea lor e una plina de pasiune, ura si romantism in egala masura, fapt ce o defineste ca una dintre cele mai mari povesti de dragoste a tuturor timpurilor.
Un asemenea roman nu putea scapa atentiei vigilente a producatorilor de la Hollywood, care au decis ecranizarea lui. Astfel, in 1938, producatorul de film David O. Selznick, a decis sa faca un film bazat pe cartea lui Margaret Mitchell. Totul anunta un film fenomen pentru acele timpuri, incepand cu suma record de 50.000 de dolari, pentru achizitionarea dreptului de ecranizare. In urma unei preselectii foarte mediatizate, pentru rolul lui Scarlett a fost aleasa tanara actrita britanica VivienLeigh.
Rolul lui Rhett Butler i-a revenit actorului Clark Gable. Cuplul Leigh-Gable a devenit in scurt timp un sablon al povestilor de dragoste. "Pe aripile vantului" a avut premiera pe 15 decembrie 1939. la Atlanta, Georgia. Cheltuielile estimate pentru producerea acestui film au fost de 4 milioane de dolari, devenind filmul cu cele mai mari incasari din toate timpurile.
La vremea aparitiei filmului, "New York Herald Tribune" scria ca este "un spectacol cinematografic monumental", iar "The New York Times" ca este "cea mai mare inscenare cinematografica vazuta pana azi si cel mai ambitios film de actiune din istoria spectaculara a Hollywood-ului".
"Pe aripile vantului" este considerat a fi atat cel mai bun cat si cel mai romantic film al tuturor timpurilor, povestea de dragoste dintre Scarlett O'Hara si Rhett Butler castigand nu mai putin de 11 premii Oscar pentru:
  • Cel mai bun film
  • Cel mai bun regizor-Victor Fleming
  • Cea mai buna actrita in rol principal-Vivian Leigh
  • Cea mai buna actrita in rol secundar-Hattie Mc Daniel (pentru rolul lui Mammy)
  • Cel mai bun scenariu-Sidney Haward
  • Cea mai buna utilizare a culorii-W. Cameron Menzies
  • Cea mai buna productie-David O. Selznick
  • Cea mai buna scenografie-Lyle Wheeler
  • Cea mai buna imagine color-Ernest Haller si Ray Rennahan
  • Cei mai buni editori-H. Kern si J. Newcam
  • Cel mai bun sector stiintific si tehnic-Dan Musgrave







3 comentarii:

K. spunea...

Am vazut recent filmul si... mi-a placut. N-as putea sa zic ca se inscrie in topul filmelor mele preferate, cred ca merita vazut... chiar daca la prima vedere ar parea plictisitor (nu naparat pentru cele mai mult de 3 ore cat tine) cat pentru timpul (as putea spune chiar "epoca") cand este plasata actiunea, decorurile si caliatatea tehnica. Am gresit probabil cu aceste aprecieri... este doar o parere. Frumos articolul.

SIDO2005 spunea...

am vazut filmul o data. si m-am regasit in ea; apoi l-am mai vazut de 12 ori si m-am regasit in ea... in scarlett, dar nu in calitatile ei , ci in DEFECTELE ei : egoismul,incapatanarea, insolenta, mandria, vanitatea , o oarecare indisponibilitate fata de ceilalti,calaul tuturor, dorinta de a obtine orice, efectiv si exclusiv...si si eu mi-am pierdut din cauza asta adevarata iubire...Insa, in fond, scarlett este simpla: EA FACE TOTUL DIN DRAGOSTE, si pierde tocmai ACEA DRAGOSTE...si acest lucru PENTRU CA SE STRADUIESTE PREA MULT.
Scarlett e greu de suportat pentru un barbat; pentru ca ea calca in picioare orgoliul barbatului, ea vrea SA POSEDE...
Iti multumesc pentru articol, chiar aveam mare nevoie sa-l citesc, in situatia in care sunt...si o sa inchei cu cuvintele cu care tu ai inceput: o sa gasesc eu o solutie sa-l fac sa se intoarca la mine, pentru ca... LA URMA URMEI...SI MAINE E O ZI

Manuela spunea...

draga SIDO, iti multumesc mult pentru cuvinte. acest blog a fost un proiect de facultate de acum cativa ani si ma bucur sa vad ca lumea il ami citeste din cand in cand, desi eu l-am neglijat de mult.
"Pe aripile vantului" e cartea mea preferata, dar filmul il urasc-pur si simplu nu imi place!
Si da, ai dreptate, Scarlett e simpla, rudimentar de simpla si de aici si pasiunea ei dusa la extrem. Poate metoda ei de a iubi nu s-a dovedit cea mai buna, avand in vedere ca si-a pierdut iubirea, dar lectia ei e cea mai importanta! Chiar daca azi ti se pare ca esti la pamant, nu ceda! Lupta ptr ziua de maine si pentru ce iti poate oferi ea. Si sa nu crezi ca Scarlett, daca ar fi putut da timpul inapoi n-ar fi iubit la fel, patimas, calcand pe cadavre...de aici si farmecul personajului ei, ptr ca vrem sa recunoastem sau nu, ne atrag personajele negative, pentru ca dau uneori viata chiar sentimentelor noastre de care nu suntem intotdeauna mandri...