marți, mai 15, 2007

Cinematografia Romana prezinta: Padurea Spanzuratilor


I
ntr-un posting anterior pledam pentru aducerea in prim plan a ecranizarilor romanesti. Si iata ca revin acum asupra acestei teme, aducand in atentia celor care mai arunca din cand in cand privirea spre acest blog, ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu, "Padurea spanzuratilor", in filmul cu acelasi titlu.

Nu voi insista asupra romanului "Padurea spanzuratilor", bazandu-ma pe faptul ca cei ce citesc acest blog cunosc actiunea romanului lui Liviu Rebreanu si ma voi axa astfel asupra filmului "Padurea spanzuratilor".
Anul 1965, in cadrul cinematografiei romanesti, a stat sub semnul realizarii filmului "Padurea spanzuratilor", in regia lui Liviu Ciulei. Regizorul reuseste sa prezinte si sa adanceasca drama ofiterului roman, Apostol Bologa, din armata austro-ungara, ajuns pe frontul romanesc. Filmul nu prezinta doar realitatile razboiului ci face si o radiografie a Transilaveniei la inceputul secolului XX, pe fondul unei frumoase dar tumultoase povesti de dragoste dintre Apostol Bologa si o unguroaica.
"Padurea spanzuratilor" este un film care nu te poate lasa indiferent. Totul a fost pus cap la cap pentru a creea un decor care sa sprijine ideea acestui film. Totul, de la alegerea actorilor, a decorurilor, a machiajurilor, a luminilor, a satt la temelia realizarii unui film "...capabil să susţină confruntarea internaţională" (Ecaterina Oproiu - revista "Cinema",nr.4/1965).
Pentru rolul lui Apostol Bologa, Liviu Ciulei a pariat pe tanarul actor Victor Rebengiuc si a castigat, acest rol propulsandu-l pe Rebengiuc in galeria marilor actori romani. Pe langa Victor Rebengiuc, din distributia filmului au facut parte nume mari ale cinematografiei romanesti precum: Anna Szales, Stefan Ciubotarasu, Toma Caragiu, Gina Patrichi si multi altii. Insa, din randul actorilor a facut parte si insusi regizorul, Liviu Ciulei fiind interpretul capitanului ceh Klapka.
Filmul a fost foarte bine primit atât de critică cât şi de publicul românesc. Autorităţile comuniste au fost mulţumite că cinematografia noastră a reuşit să producă filme
în conformitate cu preceptele noii revoluţii culturale. Dar mai presus de toate filmul scoate în evidenţă capacitatea de a gândi în termeni cinematografici a regizorului, de a produce valori deosebite care pot să se insereze circuitului internaţional.
Pentru Liviu Ciulei, "Padurea spanzuratilor" reprezinta
apogeul experienţei sale regizorale, lucru demonstrat si de premiul pentru cel mai bun regizor, decernat lui Liviu Ciulei la Cannes, in 1965.

Niciun comentariu: