luni, mai 07, 2007

Stephen King - "The Shining"

Pentru iubitorii genului horror, Stephen King este desigur un nume de referinta. Stephen Edwin King s-a nascut la 21 septembrie 1947 in Portlnd, Maine (S.U.A) si a dvenit celebru prin romanele sale horror si fantasy. Cateva lucrari le-a scris sub pseudonimul Richard Bachman.
In 2003, King a primit medalia Fundatiei Nationale de Carte din S.U.A pentru o “Contriutie Exceptionala la Literatura Americana”. Personajele lui King nu sunt figure remarcaile, ci oameni obisuiti (familii din clasa de mijloc, copii) implicate in situatii ce depasesc limita normalului. King pare a stapani arta horror-ului mai bine ca nimeni altul, fapt demonstrat de numarul mare de carti, devenite best-sell-uri ale genului, majoritatea ecranizate. Insa autorul american nu s-a axat doar pe genul horror, scriind si nuvelele “The Body” si “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” , adaptate pentru marele ecran sub titlurile “Stand by me” si “The Shawshank Redemption”, cat si romanele “The Green Mile”, “The eyes of the dragon” si “Hearts in Atlantis”.
Una din cele mai cunoscute carti horror semnata Stephen King este cu siguranta “ The Shining”. Povestea, relativ simpla, arata inca o data maiestria lui Stephen King de a explora partea intunecata a naturii umane. Un barbat impreuna cu sotia si copilul se angajeaza pe timpul iernii la un hotel izolat, drept ingrijitori. Insa acel loc, ascuns in munti, ascunde mai mult decat lasa se se vada. Danny, copilul familiei, are viziuni macabre in legatura cu intamplari cutremuratoare ce au avut loc in acel hotel. Puterea lui de a vedea lucruri ce s-au intamplat este cunoscuta sub denumirea de “The Shining “. Tatal, Jack Torrance, lucreaza la o carte, dar mintea lui se incetoseaza pe zi ce trece, fiind in scurt timp cuprins de nebunie din cauza fantomelor prezente in hotelul izolat. Convins de fantoma unui ospatar sa-si ucida familia, Jack incepe sa se comporte din ce in ce mai bizar, ajungand o adevarata amenintare pentru sotia si copilul sau. Singurul lucru ce-i poate salva pe cei doi este doar puterea baiatului, asa-zisa “The Shining“.
Povestea lui Jack Torrance a atras atentia producatorilor, cartea fiind ecranizata in 1980, in regia cunoscutului Stanley Kubrick, unul dintre cei mai apreciati regizori ai secolului XX. Filmul, cu un buget de 19 milioane de dolari, a avut lansarea oficiala in SUA la 23 mai 1980, incasand in primul weekend de difuzare peste 600 de mii de dolari. Avandu-l pe Jack Nicholson in rolul principal, filmul a devenit unul dintre cele mai populare filme regizate de Kubrick. Insa viziunea regizorala nu a fost pe aceeasi lungime de unda cu viziunea autorului, King considerand filmul o adaptare nereusita a ideii romanului sau. Nici criticii nu au stat de partea lui Kubrick, regizorul fiind acuzat de commercialism si compromisuri. Jignit, Kubrick se retrage din activitate pana in 1987, cand revine cu filmul “Full Metal Jacket “.

Niciun comentariu: