sâmbătă, mai 19, 2007

LORD OF THE RINGS - Puterea prieteniei


Fara a fi prost inteleasa, pot spune sincer ca Lord of The Rings (LOTR) is „my precious”(cine stie, cunoaste!). Nu, nu sunt maniaca, nu am poze cu Elijah Wood (Frodo) pe pereti si nici nu m-am indragostit de Viggo Motensen (Aragorn). M-am „indragostit” doar de o poveste etraordinara, care desi pare extrm de complicata, se rezuma la doua lucruri relativ banale: prietenia si puterea de sacrificiu pentru cei dragi. In plus, m-am „indragostit” de una dintre cele mai bune ecraniari din toate timpurile (parerea mea!).

Chiar daca cei mai multi intre noi am auzit de J.R.R Tolkien odata cu aparitia primei parti a LOTR-„The Fellowship of the Ring”, autorul trilogiei LOTR este un nume de referinta printre „devoratorii” genului. Afirmat inca din 1937, cand scrie romanul „The Hobbit”, Tolkien continua povestea despre cei mai curajosi si inimosi omuleti-hobbitii, in trilogia LOTR-„The Fellowship of the Ring”, „The Two Towers” si „The Return of the King”, aprute intre anii 1945-1948. Tolkien reuseste sa construiasca in cartile sale o lume extraorinara, plina e mistere si de aventura. Inca de la primul volum, publicat in 1954, LOTR a vut un profund efect asupra generatiilor de cititori, definind pentru multi bine cunoscuta lupta dintre bine si rau. Trilogia prezinta un erou de neuitat, hobbitul Frodo, prins in mijlocul unui razboi de proportii mitice, in Pamantul de Mijloc, o lume plina de magie si traditii. Cartea celebreaza, in primul rand, puterea prieteniei, a loialitatii si a curajului individual, o putere ce poate tine piept si poate chiar distruge chiar si ele mai devastatoare forte ale intunericului, intruchipate de catre demonicul Sauron si armatele sale de orci si Uruk-hai.

Ecranizarea trilogiei lui Tolkien a reprezentat pentru regizorul neozeelandez Peter Jackson o mare provocare. Atunci cand producatorii Miramax i-a cerut lui Jackson sa faca o adaptar a celor trei romane intr-un singur episod, acesta a fost chiar la un pas de a abandona proiectul. Insa cand totul para pierdut, a aparut intelegerea cu cei de la new line Cinema, si anume acee de a ecraniza trilogia in trei episoade cu o durata totala de 10 ore.

Pentru cei pasionati cu adevarat de povestea micutului Frodo, 10 ore nu e mult. si spun asta pentru ca am incercat. Am sat 11 ore in fata calculatorului (cu pauzele de rioare) pentru a vedea LOTR-extended edition, o editie in care apar scene taiate in editiile pentru marele si micul ecran si care au fost pastrate doar pentru editia de DVD. Poate vi se pare putin nebuneste si cam prostesc sa acorzi atata timp si atentie unui film, insa voi incerca, pentru a ma justifica, sa punctez cateva dintre atuurile LOTR. poate va conving si pe voi, cei care inca nu ati vazut niciunul din cele trei filme, sa-i acordati macar 3 ore din timpul vostru:

  • Sumele necesare realizarii trilogiei au fost un record de investitie si de risc al tuturor timpurilor: 450 milioane$ pentru productie si alte 250 e milioane$ pentru marketingul aferent, ducand astfel investitia totala la suma fabuloasa de peste jumatate de bilion.

  • Gasirea celor mai potriviti actori, manageri artisti, de productie, realizatori ai efectolor speciale, decorurilor si costumelor, a adaptarii cadrelor naturale, au alcatuit, cumulat, dar si individual, mari obstacole in calea producerii acestui film. actiuneane poarta, odata cu eroii, prin grotele „infernului si purgatoriului” moriei, tinut depopulat de harnicii pitici-dwarves de catre cruzii trolli si orci, stapani ai subteranului. Condusi in subteran de monstri humanoizi (the cave troll), iar in luptee de suprafata de fiorosul Uruk-Hai, orcii au trebuit creati si ei cu tot realismul necesar unor unelete al raului. aceste dificultati de productie au stat la baza stresului imens al echipei de productie, care a facut eforturi supraomensti pentru a crea, cat mai real, lumi paralele, situate la extremele odios(lumea lui Sauron-The dark Lord) si mirific (tinuturile magice ale elfilor si simplitatea nespus de frumoasa a Comitatului locuit de hobbiti).

  • Alegerea si amenajarea pentru filmari a unor astfel de tinuturi de vis, cum ar fi Rivendell (locul in care „prietenii inelului” decid expeditia vietii lor), dar si tinutul natal al printesei Arwen (printesa elfa), au adus desigur cineastilor mari dificultati, pe de o parte, in ciuda ajutorului tehnic nepretuit, al procesarii imaginii cu calculatorul, pe de alta parte. Intr-un final, realizatorii au ales ca loc de filmare Noua Zeelanda, lucru care, combinat cu alegerea unei echipe de profesionisti, a dus la realizarea unei capodopere. Filmul a fost astfel onorat cu premiul de cel mai bun film d catre American Film institute (AFI), iar expertul pe efecte speciale, Jim rygiel a primit de la acelasi AFI, premiul pentru cel mai bun „digital-effects artist”.

  • O alta bataie de cap pentru orice producator sau regizor, este fara indoiala, alegerea echipei de actori. Pentru LOTR, distributia aleasa a constituit si ea un triumf de inspiratie si talent. Actorii Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Ian McKelln (Gandalf), Viggo Mortensen (Aragorn), Cristopher Lee (Saruman), Cate Blanchet ( zana Galandriel), Liv Taylor (Arwen), dar si oricare alt membru al acestei distributii, au reusit sa se muleze perfect pe capricioasele personaje create de Tolkien.

  • Insa povestea extraordinara, imaginata de Tolkien, nu ar fi putut fi prezentata astazi fara ajutorul efectelor speciale, aflate la cea mai inalta calitate.

  • Filmul lui Jackson nu ar fi foast insa complet fara extraordinara coloana sonora. Tolkien a avut, in cartile sale, numeroase descrieri specifice ale sunetelor. Echipa a lucrat peste tot pe teritoriul Noii Zeelande pentru a captura un mix unic de elemente ce sunau ca in Pamantul de Mijloc. la un momentdat, Jackson si echipa de sunet au mers pe un stadion cu 25.000 de oameni pentru a surprinde sunetul bataliei de la Vagauna lui Helm. Compozitorul Haward Shore a castigat un premiu Oscar pentru muzica din LOTR- „The Fellowship of the Ring”.

  • Primul film din trilogie, LOTR-„The fellowship of the Ring” a fost lansat la 19 decembrie 2001 si a castigat peste 860 milione$ in intreaga lume. Filmul a fost nominalizat la 13 premii Oscar si a castigat 4 premii, incluzand premiul pentru „cele mai bune efecte vizuale”.

  • A treia parte din trilogie, „The Return of the King”, a fost un imens succes: a ocupat locul doi la incasari din toate timpurile si a castigat 11 premii Oscar, din tot atatea nominalizari , inclusiv „cel mai un regizor”-Peter Jackson.


4 comentarii:

Sergi0 spunea...

am nimerit intamplator p acest blog si pot spune k am ramas placut surprins sa descopar k nu sunt singurul kre a ramas marcat de acest film;))...eu sincer cred k l-am vazut de peste 20 de ori..fiecare parte..extended edition..toate variantele posibile..am citit si cartile si kiar cate ceva in plus..nu stiu dak stii dar exista mai multe carti despre Middle Earth cum ar fi Silmarillion..sau The Children of Turin..Unfinished Tales...este cu adevarat o capodopera aceasta trilogie si nu este cum cred multi doar o "poveste pt copii"...tb sa-l vezi de cel putin 2 ori k sa intelegi care e adevaratul mesaj..am auzit nijte zvonuri despre un film "The Hobbit"..sper sa apara in curand si sa se ridice la nivelul asteptarilor

Unknown spunea...

Si eu am nimerit accidental pe blogu tau[cautam o poza cu liv taylor:"> :)] si era poza de pe blog si zbaang am ajuns la tine.Am crezut ca sunt singura mai 8-},tocmai am vauzt 1 si 2 extendet si urmeaza sa vad 3 8->.
Deci filmu asta e bestial:x. Nu se comapara cu..Twilight..sau mai stiu eu=)). Filmu asta e superb! Ciuss:*

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

liana spunea...

da, e o trilogie reusita